търсене в сайта
Избор на език
Вход
фирмен e-mail
Държавно предприятие  "Транспортно строителство и възстановяване"
 

ДП „ТРАНСПОРТНО СТРОИТЕЛСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ”

130 ГОДИНИ ИСТОРИЯ

130 ГОДИНИ ОПИТ КАЧЕСТВО И НАДЕЖНОСТ

  

На 14 януари 2018 година Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване чества своя 130-годишен юбилей.

На тържествената церемония присъстваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, проф. Любен Тотев ректор на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски" и председател на Съвета на ректорите в България, проф. Даниела Тодорова – ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, министри на транспорта през годините – Стамен Стаменов, Атанас Попов, Кирил Ерменков и Петър Мутафчиев, ветерани и фирми със сродна дейност на предприятието.

В изключително тържествена обстановка с много поздравителни слова и със специалното участие на Ансамбъла на Въоръжените сили на Р България протече празничното събитие. По повод юбилея инж. Валери Василев, главен директор на ДП „Транспортно строителство и възстановяване“, връчи почетни плакети на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, на генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, на проф. Любен Тотев - ректор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и председател на Съвета на ректорите в България, на проф. Даниела Тодорова – ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“ и на генерал-майор Васил Върбанов, заместник-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в България.

 

*****

На 14 януари през далечната 1888 година княз Фердинанд подписва Указ №4 за създава нето на първото военизирано железопътно подразделение в България – железопътна рота в пионерния полк в Русе . Това на практика е основаването на обособен род специализирани Т ранспортни войски , които преминават през редица реорганизации през годините.         

Участието на Железопътни войски в Балканските войни (1912-1913г.), Първата световна война (1915-1918г.) и Отечествената война (1944-1945г.) е истински подвиг. Подвиг е и дейността на Железопътни войски, а по-късно Войски на Министерството на транспорта, в мирно време, изразена в самоотвержен воински труд при изграждането на железопътните и пътни магистрали на страната ни.

Хилядите километри построен и ремонтиран железен и автомобилен път, контактна мрежа и осигурителни инсталации, тролейбусни и трамвайни линии, тунели и разнообразни инфраструктурни обекти са биографията на Транспортни войски, превърнала се в съдба за цели поколения.

Вече 16 години ДП „Транспортно строителство и възстановяване” като достоен наследник и правоприемник на Транспортни войски активно участва в програмите за модернизация, преструктуриране и поддръжка на железопътната система на страната ни. Благодарение на отличната подготовка на инженерно-техническия състав, както и на добрата организация на управление и работа, предприятието допринася решително за икономическото развитие на страната ни.

DSC_0590

DSC_0562

DSC_0688 

DSC_0696

DSC_0850

  DSC_0675

DSC_0658

DSC_0706

 

 
 
 
ДП “ТРАНСПОРТНО СТРОИТЕЛСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ”

ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ
София 1271,
ул.”Кирил Благоев”
No14 

телефон: +359 2 892 62 37

факс: +359 2 838 10 25  
e-mail:tsv@tsv.bg
хотели
h_rosa_bg

h_drqnovo_bg

h_koprivki_bg

h_lozenec_bg